Projekt rekonstrukce bytu: 2011

Realizace: 2012

Původní byt pře rekonstrukcí se nachází v činžovním domě více než 100 let starém. během 70.let minulého století však došlo ke zcela nevhodným úpravám ( snížené minerální podhledy, ocelové zárubně s "panelákovými" dveřmi, celoplošně nalepené koberce na původní dřevěné vlysy atd.)

Životnímu stylu mladé rodiny bylo třeba uzpůsobit nové dispoziční řešení bytu, zásahy však nemusely být být příliš radikální. Původní dispozice nabízela velkou vstupní halu, jejíž prostor však nebyl nijak efektivně využit. Nové řešení ponechává pro účel zádveří zhruba polovinu plochy původní haly. Vestavěné skříně s posuvnými dveřmi oddělují její druhou polovinu s kuchyňským koutem, který sem vybíhá z prostoru původní komory. I koupelna se zvětšila na úkor původní haly. Bývalá kuchyň se proměnila v ložnici rodičů a ložnice v dětský pokoj. Narozdíl od převládajícího současného trendu, který včleňuje kuchyňský kout jako součást obývacího společenského prostoru, je zde kuchyně částečně odcloněna příčkou s vestavěnou spíží za posuvnými dveřmi. Pracovní kuchyňský nepořádek a hlučné činnosti tak nezatěžují zbytek obývacího prostoru, kam se pohodlně všel oválný stůl a rohová sedací souprava.

Snadný úklid a schované vnitřnosti bytu byly jedním z hlavních cílů. byt působí neobyčejně klidně a uspořádaně díky bílým plochám vestavěného nábytku, bílá lesklá folie Senosan tak prostor zklidňuje ale i sjednocuje a zvětšuje. Za bílými lesklými dvířky se tak schová leccos - pračka, lednice s mrazákem, plynový kotel, ale i odpadkový koš či rychlovarná konvice s kávovarem.

 IGP0022  IGP0022  IGP0022 IGP0022   IGP0080

  IGP0139   IGP0106   IGP0094 IGP0022 pudorys stav po

 


^ nahoru

Ing.arch. Tereza Janků   |   IČO 71419811

A: Bubenečská 41, 160 00 Praha 6-Bubeneč

T: +420 777 103 566   |   E: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. 

login

 < Opište číslo: 7